Gulden Draak belfort techtek

De legendarische Gulden Draak

De legende van de draak is eeuwenoud. De tocht van het mythische wezen begint in het noordelijke Scandinavië, op de voorsteven van een Vikingschip en eindigt na vele verre reizen op de top van het Gentse Belfort.

De vergulde draak

Volgens de legende sierde de vergulde draak de voorsteven van het schip waarmee de Noorse koning Sigurd Magnusson in 1111 op kruistocht voer. Na vele gevechten tegen onder andere de Moslims in Spanje en de Balearen, nam hij de stad Sidon in.

De krijger schonk het beeld hierna aan de keizer van Constantinopel (het huidige Istanboel) om het op de koepel van de Aya Sophia te plaatsen.

Bg draak

symbool van macht en onafhankelijkheid

Een kleine honderd jaar later liet de Vlaamse graaf Boudewijn IX het pronkstuk overbrengen naar de Vlaamse gewesten waar de Noorse draak uiteindelijk in handen viel van de Bruggelingen.

Na de slag op het Beverhoutsveld in 1382 haalden de Gentenaars de draak als oorlogsbuit binnen en plaatsten die op het Belfort. Het Belfort was de plaats waar de gemeentelijke charters bewaard werden. De draak moest deze beschermen en stond tevens symbool voor de vrijheid en de macht van de stad.

Na vele omzwervingen schittert de vergulde draak daar nog steeds. Hij waakt al bijna 700 jaar over de stad en is een onlosmakelijk deel van de Gentse identiteit: koppig, eigenzinnig, vastberaden, krachtig en onafhankelijk.

Gulden Draak Toren opbouw MED Res 01 copy

Machtig bier voor titanen

Met Gulden Draak heeft Brouwerij Van Steenberge een bier gebrouwen dat even krachtig is als het symbool van de draak zelf. Het is een bier met een vurige kleur dat zijn gelijke niet kent op vlak van smaak en aroma. Dit bier heeft geen drinkers, maar wereldwijde fans.

De Brouwerij wil de spirit van de Gentse Gulden Draak overal ter wereld uitvoeren en uitdragen. De Gulden Draak is niet enkel een trofee van de Gentenaars, maar een beloning voor alle titanen vandaag.

Gulden Draak 1913
Gulden Draak Porto 5

Gulden Draak Bierhuis