Gulden Draak Schenken 7

Levend bier

De Gulden Draak bieren worden sinds 1986 traditioneel gebrouwen met edele hopsoorten en unieke gistvariëteiten. Onze brouwers beheersen de processen van hoge gisting, natuurlijke lagering en nagisting met vakkundig meesterschap.

Gulden Draak is levend bier en kent een langdurige smaakevolutie.

Het brouwproces bestaat uit meerdere fasen waarbij er voortdurend behoefte is aan aandacht, kwaliteit en passie voor het bier.

DE BROUWZAAL

De eerste stap in het brouwproces is het vormen van suikerwater. Dit vindt plaats in de volautomatische brouwzaal. Gulden Draak is een tripel speciaalbier, wat wijst op het feit dat de brouwer drie keer zoveel mout gebruikt als voor een pilsbier. Het hier gevormde wort zal vervolgens gesteriliseerd worden door middel van een kookproces.

Tijdens dit kookproces worden er verschillende hopsoorten toegevoegd die noodzakelijk zijn ter natuurlijke bewaring van het speciaalbier. Tenslotte zal het wort gekoeld en doorgestuurd worden naar de gistingskamer.

50

Hoge gisting

Brouwerij Van Steenberge beheerst het proces van hoge gisting als geen ander. De vergisting vindt plaats boven aan de verschillende gistingstanks in de tankkelder. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een eigen gecultiveerde gistvariëteit, die reeds jaren aanwezig is binnen de brouwerij. Deze eigenschap is een unicum, het ‘propageren’, zelf opkweken van deze gistcultuur, onderscheidt de brouwerij van vele andere.

Deze gisting duurt gemiddeld twaalf dagen, waarna de gist verder op natuurlijke wijze zal worden afgebroken. De kennis en vakkundigheid van de brouwerij garandeert kwaliteit, zelfs bij wisselende volumes.

Bar Baptist snap 016

Lagering

De hoofdgist wordt vervolgens afgebroken op natuurlijke wijze door middel van ‘lagering’. Lageren is het koelen van het bier tot een temperatuur van 0° Celsius, een proces dat minimaal zestien dagen in beslag neemt.

DSC 8999

Filtratie

Na de lager-periode wordt het bier gefilterd waarbij de gist-restanten uit het bier verwijderd worden. De Gulden Draak komt hierna terecht in de ‘heldere bier’-tank'. Het is vanuit deze tank dat het bier zal vertrekken naar de bottelarij.

DSC 9141

Botteling

Gulden Draak wordt gebotteld in 33cl-, 75cl-, 1,5l- of 3l-flessen. Tijdens het bottelen zullen de brouwers één unieke wijngistvariëteit en suikers toevoegen die het proces van nagisting zullen opstarten.

Bottelarij 02

Nagisting

Het gebottelde bier zal ten slotte gedurende een tweetal weken in de warme kamers geplaatst worden. Hier zal door de hoge temperatuur de nagisting geactiveerd worden. De toegevoegde gist zet suiker om in alcohol, koolzuurgas en overheerlijke aroma’s. Precies om deze redenen is Gulden Draak een levend bier. Hoe ouder het bier wordt, hoe meer aroma het krijgt en hoe voller de smaak en de kleur worden.

Na vijftien dagen is het hoofdaandeel van de suikers vergist en is het bier geschikt om geconsumeerd te worden.

1
Gulden Draak Porto 5

Gulden Draak Bierhuis